top of page

İzolasyon Nedir? İzolasyon Nasıl Uygulanır

  • Yazarın fotoğrafı: GÜYAP |
    GÜYAP |
  • 23 Oca
  • 6 dakikada okunur

.

Binaları belli başlı olumsuz şartlardan korumaya yardımcı olan yapım tekniklerine izolasyon denir. İzolasyonun bir diğer adı ise tecrit olarak bilinir. Yapıların özellikle içlerinden dışarıya veya dışlarından içeriye doğru gerçekleşen kayıpları engellemek için yaygın olarak kullanılan bir bariyer işlemidir.  İzolasyon sayesinde ses, ısı, yangın, tesisat ve su sorunları artık bir sorun olmaktan çıkar. Gelin öncelikle izolasyon çeşitlerine bir göz atalım.

İzolasyon çeşitleri nelerdir?

  • Isı İzolasyonu: Yapıların enerji kayıplarını önleme, binaları ekstrem sıcaklardan koruma, vb. amaçlar için kullanılan tecrit tekniği olarak bilinir.

  • Ses İzolasyonu: Özellikle merkezi alanlarda bulunan binaların ya da opera, sinema, vb. yapıların ses sorunlarını çözmek için kullanılan bir tecrit yöntemidir.

  • Yangın İzolasyonu: Tehlikeli bir ihtimal olan yangınlara karşı alınması gereken önlemdir. Koruyucu ve önleyici olacak doğru izolasyon malzemesi seçimi ile sizi güvende tutar.

  • Tesisat İzolasyonu: Yapıların tüm tesisat alt yapılarında bulunması gereken bir korumadır. Bir binanın içten çürümemesi ve uzun ömürlü olması için gereklidir.

  • Su İzolasyonu: Yapıların taşıyıcı sistemlerini her türlü su aşınmasından korumaya yardımcı olan tekniklerin uygulandığı izolasyon çeşididir. Çatı, havuz ve balkon gibi dış alanda yer alan bölgelere uygulanabilmesinin yanı sıra bina temelinde ve neredeyse her müteahhitin sorunu olan asansör kuyularında da uygulama alanları mevcuttur.

Özel teknikler ile uygulanan izolasyon çeşitlerinden yaşam konforunuzu etkileyenlerden biri ise su izolasyonudur. Yapıların temelinden, bodrumuna ve dış cephesine kadar doğal koşullardan ve hava şartlarından etkilendiği göz ardı edilemeyecek bir gerçektir.

Profesyonel su yalıtım ürünleri ve servisleri ile deneyimleyeceğiniz su izolasyonu; konfor alanınızı bozacak olan su, nem, küf, rutubet, korozyon gibi olumsuz faktörleri engellemek için oldukça önemlidir. Banyo, mutfak, balkon, teras, havuz, su deposu ve bodrum katı su izolasyonu, evlerde veya ofis şartlarında ihmal edilmemesi gereken, yapılmadığı takdirde ciddi sorunların ortaya çıktığı önemli bir konudur.

Su İzolasyonun Faydaları Nelerdir?

  • Su izolasyonu yapınızın ömrünü ve dayanıklılığını arttırır.

  • Daireler arasındaki tavanlardan su damlaması, yan duvarlarda rutubet veya küf oluşumu tamamen engellenir ve bu tarz tüm yapı sorunları giderilir.

  • Dışarıdan girebilecek, yağmur veya sel suları, izolasyon sayesinde bina dışında kalır. Hava koşullarından kaynaklanan olumsuzlukların binanıza zarar vermesi engellenir.

  • Evinizde, bodrum katta, balkonunuzda ve diğer yaşam alanlarınızda zemin ya da duvarlarda oluşabilecek nemi, kokuyu engelleyerek konfor alanınızı genişletir.

  • Binanızın neredeyse her bölgesinde yer alan tesisat hatları ile örülmüş durumdasınız. Bu hatların zarar görmesi ile ortaya çıkabilecek kötü kokuları ve kirli suları su izolasyonu ile engelleyebilirsiniz. Böylelikle oluşabilecek daha büyük ve çözümü uzun süren sorunları dert etmenize gerek kalmaz.

  • Deprem kuşağında olan bir yerde yaşıyorsanız binanıza iyi bakmanızın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Binanızın ömrünü kısa tutan dış etmenlerden doğru izolasyon yöntemlerini seçerek korunabilir aynı zamanda yapının yaşlanarak depreme dayanıksız hale gelmesinin önüne geçebilirsiniz.

  • Su yalıtım tekniklerinden faydalanarak olası problemlerin önüne geçtiğiniz için herhangi bir tatil gününüzü uzun ve sıkıcı tamirat süreçlerine ayırmanız da gerekmez.


İZOLASYON


İzolasyon konusunda yaygın hatalardan birisi de ısının daha çok çatı ve pencerelerden kaybolduğunu düşünmektedir. Oysa ısı enerjisinin büyük bir kısmı geniş yüzey alanlarına sahip dış duvarlar üzerinden kaybolmaktadır ve bu kayıp toplam ısı kaybının yarısına denk gelmektedir. Tasarruf için izolasyon yapılacaksa eğer, pencere ve çatılarda izolasyon yapılmasının yanı sıra en önemli kısım olan dış cephe duvarlarının da yalıtılması gerekir.

Enerji ihtiyacının sürekli arttığı ama kaynakların gittikçe azaldığı günümüzde, sürekli yükselen yakıt fiyatlarına bağlı olarak enerji masraflarının da artması kaçınılmaz olmaktadır. 

Günümüzde ısı izolasyonu bilinçli tüketici için öncelikli niteliklerin başında gelmektedir. Isı izolasyonlu binaların satılması ve kiralanması, yalıtımsız binalara göre daha kolaydır. Isı izolasyonu uygulamaları ile çevereye, ülke ekonomisine ve kişisel tasarrufunuza katkı yapmanın yanı sıra daha konforlu, sağlık ve güvenli konutlarda yaşayabilirsiniz. 

ÇEVRE İÇİN ISI İZOLASYONU

İzolasyonu yaptırdığınızda ısınma ve soğutma amaçlı daha az yakıt kullanırsınız, Böylece hava kirliliğin ile küresel ısınmanın önlenmesine ve çevrenin korunmasına çok önemli bir katkı sağlamış olursunuz.

BİREYSEL TASARRUF İÇİN ISI İZOLASYONU

Uygulanan ısı yalıtım sistemi ile sağlanan yakıt tasarrufu ile ısı yalıtım maliyeti ortalama 3 yıl içerisinde karşılanabilmektedir. Bu amortisman süresi tüketilen yakıtın miktarına, türüne ve binanın yapısına göre değişiklik gösterebilir. Isı yalıtımının 4 mevsim sürecek bir ekonomi olduğu da düşünüldüğünde binasını dış cephe mantolama sistemleri ile yalıtanlar aynı zamanda yalıtımın maliyetini ısı yalıtım sistemine ödeterek, mantolama uygulamasını bedavaya getirmiş olmaktadır.

ISI KONFORU İÇİN ISI İZOLASYONU

Isı yalıtımlı evlerde ısı oda içerisinde dengeli bir şekilde dağılır hijyenik sorunlar olmaz, sağlık ve konforlu yaşam alanları elde edilir. Ayrıca ısı yalıtımı ile cephelerinizin dış etkilere karşı yıpranmasının da önüne geçebilir, binanızın uzun yıllar ayakta kalmasını sağlayabilirsiniz.

İzolasyon  sistemleri uygulanmasında bilgi deneyim ve dikkat gerekir. Önemsiz gibi görünen basit uygulama hataları bile yalıtımın verimini ve sistemin ömrünü azaltabilir. İzolasyon uygulamasını yapacak firmanın uzman kadrosuna ve referanslarına bakmadan karar vermeyiniz. Doğru uygulanmış ısı yalıtım sistemi ile ortalama %50 enerji ve yakıt tasarrufu sağlayabileceksiniz. 

YALITIM İZOLASYON

Yalıtım uygulamaları ile konutların hem ısıtma ve soğutma giderlerini hem de sera etkisi yapan gaz salınımlarını azaltabiliriz. Sağlıklı, konforlu ve güvenli konutların güvencesi olan yalıtım uygulamaları, sürdürülebilir geleceğimize sahip çıkmamızı sağlamaktadır.

Yalıtım konutları ısı, su, ses geçişi, su buharı difüzyonu ve yangın gibi fiziksel etkileri düzenlemek ve denetim altına almak için yapılan faaliyetlerin toplamıdır. gebze izolasyon hizmetleri, su yalıtım hizmetleri

KONUTLARDA YALITIM ÖNLEMLERİ

 Dış Cephe Isı Yalıtımı : Binaların dış duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları binanın yüksekliğine göre değişiklik göstermektedir. Yüzey ne kadar büyükse ısı kaybı da aynı oranda artış göstermektedir. Çok katlı konutlarda % 40, tek katlı konutlarda ise % 25 civarında dış cephe duvarlardan kaynaklanan ısı kayıpları meydana gelmektedir. Isı yalıtımının yeri ısıtılmaya ya da soğutulmaya çalışılan mekanın dış yüzeyidir. Isı yalıtımı ısıl gerilimleri önlemek ve yapı elamanlarının ısı depolama özelliğinden faydalanmak için dış cephe üzerinden yapılmalıdır. Böylece ısı kaçaklarının oluşması engellenir. Doğru malzeme ve işçilikle sonlandırılan dış cephe ısı yalıtımı aynı zamanda su yalıtımı görevini de yerine getirmektedir. Isı kaçakları oluşturulmadan yapılan uygulamalar %50-60 oranında yakıt tasarrufu sağlar ve aile ekonomisine önemli katkıda bulunur. kocaeli su yalıtım hizmetleri, su izolasyon

 Çatı İzolasyonu : Konutlarda toplam ısı kaybının %25'nin yaşandığı çatılarda ısı yalıtımı uygulamaları, çatının özellikleri, kullanım amacı gibi faktörlere bağılıdır.  Bina dış kabuk elemanı olarak çatının, maruz kaldığı iç ve dış ortam fiziksel koşullarının kontrolleri amacıyla yalıtım önemli bir parametredir. Çatılarda yalıtılması gereken başlıca etmenler, su/buhar, ısı, ışı/radyasyon ve ses olarak sıralanabilir. suadiye su izolasyon ve su yalıtım hizmetleri

 Pencere İzolasyonu : Günümüzde pencereler saydam bir yapı elemanı olarak görev yapmaktadır. Türkiye’de pencereler genellikle tek camlı olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda çift camlı pencerelerin kullanımı yaygınlaşmış, ısı camlar kullanılmaya başlanmıştır. Tek camlı pencerelerde ısı kaybı 100 ise çift camlarda 50, yansıtmalı ısı camlarda ise ısı kaybı 25 e kadar düşmektedir. dilovası su izolasyonu ve su yalıtım hizmetleri

 Ses Yalıtımı : Genel olarak ses kaynağından çıkan seslerin insan sağlığı ve konforu açısından kabul edilebilecek sınırlara indirgenmesi, etki süresinin azaltılması. akustik niteliği değiştirilerek yok edilmesi veya kabul edilebilecek bir ses ile maskelenmesi gibi pasif ve aktif yöntemlerle sakıncalı etkilerin yok edilmesi olarak tanımlanan gürültü kontrolü, bileşenleri kaynak, çevre ve kullanıcı olan bir sistem içinde gerçekleştirilebilir. Yapı tasarımı sırasında yapı elemanlarında önlem alınması süreci, kimi zaman tek başına yeterli olmasa da sistemin bir parçasını oluşturmaktadır. Ancak ses yalıtımının doğru yapılması gerek elde edilecek performans açısından, gerekse ekonomik yönlerden büyük önem taşımaktadır. tuzla su yalıtım ve su izolasyon hizmetleri

 Tesisat Yalıtımı : Bir binanın ısıtılması veya soğutulması için harcanan enerjinin azaltılmasında, mekanik tesisat yalıtımının önemi, göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Özellikle binaların ısıtma ve soğutma tesisatlarının, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek olmayan mahallerden geçen bölümleri ve bu bölümlerdeki vana ve armatürler yalıtıldıkları takdirde sağlanacak enerji tasarrufu çok önemli mertebelerdedir. Bu yüzden mekanik tesisatı oluşturan boruların, tankların, depoların, klima kanallarının, vanaların ve armatürlerin, içinden geçen akışkanın sıcak veya soğuk oluşuna göre uygun özelliklere sahip ve uygun kalınlıktaki yalıtım malzemeleri ile yalıtılmaları gerekmektedir. pendik su izolasyon ve su yalıtım hizmetleri, kartal su izolasyon ve su yalıtım hizmetleri, atasehir su izolasyon ve su yalıtım hizmetleri

 Yangın Yalıtımı : Yangın yalıtımı yangının çıkmasını önleyecek ya da yapıya hiçbir hasar verdirmeyecek bir çözüm olarak adlandırılabilir. Yangın tehlikesini mümkün olduğunca aza indirmek ve yangına hızlı bir şekilde müdahale etmek için binalarım tasarım döneminde göz önüne alınmalı ve bina yapım aşamasında da bu önlemler titizlikle uygulanmalıdır.

 Sürme izolasyon, bir çeşit su izolasyonu yöntemidir. İnşaat sektöründe sıkça kullanılan bu terim, genellikle su izolasyonu yapılırken kullanılan bir tekniğin adıdır. Bildiğiniz üzere izolasyon su ve ısı olarak ikiye ayırılıyor. Bu izolasyon yöntemleri de yine kendi içinde farklı tekniklerde ayırılıyor. Bu tekniklerin tamamı uygulama yöntemine göre değişiklik gösterebiliyor. Sürme izolasyon da bu tekniklerden birisidir.

Gebze’de sürme izolasyonu yapan firmalardan olan şirketimiz, 2 yıl garanti veriyor olması ile de rakiplerinden bir adım önde hizmet veriyor. Gebze ilçesinin su izolasyonu ve sürme izolasyonu konusunda lider konumuna gelen firmamız ile çalışarak inşaat halindeki veya inşaatı tamamlanmış evlerinizin izolasyon işlemlerini yaptırabilirsiniz. Bildiğiniz üzere izolasyon evin içinde de etki gösterdiği gibi, daha çok dış etkilerden evinizi korur. Bunun için yağmur, sel, su baskınları gibi durumda güvende hissetmek için sürme izolasyon tercih edilebilir. Peki sürme izolasyon nedir, nasıl uygulanır ve teknikleri nelerdir?

Sürme İzolasyon Nedir?

Sürme izolasyon genelde beton üzerine uygulanan bir izolasyon yöntemidir. Beton üzerinde oluşabilecek çatlakları kapattığı gibi, daha sonrasında çatlak olmasını engellemektedir. Yani çatlaklardan oluşabilecek su sızıntılarının önüne geçmek istiyorsanız sürme izolasyon yöntemini değerlendirebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde tuvalet, banyo ve mutfak yüzeylerinin su geçirmezliğini sağlayabilirsiniz.

Evimizde de su sızıntısı veya diğer dairelerden sızan sular sebebiyle duvar kabarması gibi durumlarla karşılaşmış olabilirsiniz. Duvarların kabarması veya ıslanmasının önüne geçmek için iki taraflı izolasyon uygulanması, daha sonradan sıva çekilmesi ve boya yapılması gerekiyor. İzolasyon yapmadan boya veya sıva işlemi uygulanırsa, duvar ıslanmaya devam edeceği için aynı noktadan aynı sorun tekrar baş gösterecektir.

Tüm bu durumları ele aldığımızda sürme izolasyon yönteminin aslında birçok noktadan ele alındığında gerekli bir durum olduğunu tahmin edebilirsiniz. Genelde bu gibi durumlar tuvalet, banyo ve mutfak gibi sürekli suyun aktif olduğu bölgelerde başımıza gelebiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek ve sızıntıyı durdurmak için sürme izolasyon tercih edilebilir.

 
 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page